12 junij 2008

dAgnje // pijane

Ko delaš nekaj prvič, je še posebej dražestno. Danes školjke. Črne, sveže. Za štiri osebe rabiš približno dve kili školjk. Vsako poščetkaš in odstraniš travice ipd. Odprte školjke zavržeš, druge daš v mrzlo vodo, kjer čakajo, da si jih zaželiš. Poiščeš čim večjo višjo ponev, tako da so školjke v njej največ v dveh nadstropjih. V ponev naliješ olivnega olja, ko se segreje, pa vržeš notri školjke. Čez streseš še nasekljan šop peteršilja, stisnjen strok česna, žlico vegete, skodelico drobtin in čez vse preliješ liter belega vina. Stalno mešaš in školjke se zelo kmalu vdajo. Ko so vse odprte (5-10 min), je stvar pripravljena. In slastna. Vsakemu v veliko skledo nadevaš školjk in omakce. Školjke, ki se ne odprejo, vržeš stran. Zraven ješ svež bel kruh in si misliš, da si na morju. (edino vina je bilo za moje pojme preveč. sem bila ves popoldan neuporabna. drugič bo pol vina in pol vode.)